/ Home / CE-markering / Europese Richtlijnen / Machinerichtlijn / Relatie met...  

Relatie machine richtlijn met HACCP
relatie met...

Deze richtlijn inzake levensmiddelen hygiëne mag wel een van de meest spraakmakende richtlijnen van de laatste tijd worden genoemd. Voor het eerst worden in een richtlijn voorschriften gegeven voor de hygiëne van commerciële voedselbereiding in alle stadia, met name voor de bereiding, verwerking, vervaardiging, verpakking, opslag, vervoer, distributie hantering en aanbieding ten verkoop of levering aan de consument.


Constructie eisen aan machines in relatie tot hygiëne

In aparte bijlagen bij deze richtlijn worden specifieke voorschriften gegeven voor onder andere bedrijfsruimten, vervoer, uitrusting, afvalverwerking en persoonlijke hygiëne. Voor de machinebouwers ligt het belang van deze richtlijn in de eisen voor hygiëne die worden gesteld aan voedsel verwerkende machines. Deze eisen vloeien op indirecte wijze met name voort uit de bereidings-, vervaardigings- en verpakkingseisen en resulteren in constructie eisen aan de uitrusting.

Hoe pas je nu de hygiëne eisen toe bij de constructie van voedsel verwerkende machines? Ten eerste moet je een keuze maken uit de toegelaten materialen. In de Warenwet worden bijvoorbeeld metalen en metaallegeringen genoemd die zijn toegestaan bij de verwerking of verpakking van levensmiddelen. Een tweede probleem vormt de constructie met behulp van toegelaten materialen. Als constructiedelen met elkaar moeten worden verbonden, moeten ook de materialen die bij de verbinding worden gebruikt onder de (hygiënische) loep worden genomen. Denkt u hierbij aan geschikte lasmaterialen, lijmen voor lijmverbindingen en smeermiddelen. Ten derde dienen de machines zodanig te zijn geconstrueerd, dat zij grondig schoon gehouden kunnen worden en desnoods gedesinfecteerd. Hierbij is dan van belang de afwerking van de verbindingsvlakken ( oppervlakte ruwheid, afronding van binnenhoeken, etc.). Een andere oplossing kan zijn het demontabel maken van de verschillende delen, zodat deze goed kunnen worden gereinigd. Ten vierde moet ook aandacht worden besteed aan de directe omgeving van de machine. Worden er bepaalde stoffen uitgestoten of strekt de spatzone zich uit tot de naaste omgeving van de machine? In dat geval moet de fabrikant voorzien in middelen en mogelijkheden om bijvoorbeeld de machine verplaatsbaar te maken of in een aansluitmogelijkheid op een afzuiginstallatie.

In feite komt hygiëne voor machinebouwers neer op: de eindgebruiker in staat stellen aan de verplichtingen van de Warenwet te voldoen. Via de Wet Product Aansprakelijkheid kan de fabrikant aansprakelijk worden gesteld voor een letselschade (o.a. voedselvergiftiging) die wordt veroorzaakt door een gebrek in de machine of bijbehorende documentatie. Als u aansprakelijk wordt gesteld, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor u en uw bedrijf. Het blijft daarom zaak alert te blijven en de voorschriften serieus te nemen.


Auteur: Ing. W. Verwoerd met dank aan EIC Utrecht