/ Home / Branchegewijze toelichtingen / Algemeen / Elektrische veiligheid  

Reparaties en aangegoten stekkers
reparaties

Algemene aandachtspunten bij reparaties
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Als u het snoer vervangt zorg dan voor een goede verbinding tussen snoer en apparaat en stekker, bij schroefverbindingen (kroonsteentjes en stekkers) mag u de draadeinden NIET vertinnen met de soldeerbout. Tin bestaat voor een groot deel uit lood, en dat is, zoals u weet, niet veerkrachtig om een goede verbinding te waarborgen.
3. Breng het apparaat weer in originele staat terug, originele schakelaars, onderdelen en de juiste soort snoer.


Is een aangegoten stekker verplicht?
Bij VCA gecertificerende bedrijven is het aan de orde van de dag dat het ene bedrijf wel pvc- of rubberen stekkers mag monteren en een ander, ook VCA-gecertificeerd, bedrijf niet. We komen zelfs bedrijven tegen waar men aan een haspel wel een rubberen of pvc stekker mag monteren en aan een elektrisch apparaat of toestel niet. In het VCA staat niets over deze aangegoten stekker, daar staat alleen in dat arbeidsmiddelen één keer per jaar een keuring moeten ondergaan en dat u de administratie hiervan goed op orde moet hebben. Voor zover ons bekend is er geen norm of wet die de aangegoten stekker voorschrijft. Vraag aan de desbetreffende instantie op welk artikel van welke norm of wet men dit baseert.


Dekseltjes op kabelhaspels en de IP classificatie
Dekseltjes op kabelhaspels zijn niet altijd verplicht. Het al dan niet aanwezig zijn van dekseltjes op kabelhaspels heeft te maken met de mate van bescherming die nodig is. Deze beschermingsgraad is genormaliseerd onder de naam IP-aanduiding. Deze classificatie geeft aan in hoeverre het materieel en materiaal bestendig is tegen water, voorwerpen, stof en in hoeverre het mechanisch bestendig is. Afhankelijk van de situatie waarin materieel en materialen worden gebruikt moet men de IP klasse kiezen die een afdoende bescherming geeft.

De IP beschermingsgraad wordt aangegeven door twee cijfers:
1. Bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof more >>
2. Bescherming tegen water more >>
3. Een derde cijfer is in ontwikkeling en geeft de mechanische bestendigheid weer more >>

Dekseltjes op kabelhaspels zijn dus verplicht als u ze in een omgeving gebruikt waar kans bestaat op regen en vocht. U mag een haspel zonder deksels dus wel in een (droge) werkplaats gebruiken.


CE-markering en reparaties
Bedenk dat u met reparaties aan machines, ladders, etc. de CE-markering teniet doet. Ook al bent u nog zo'n goede aluminium lasser, de verantwoordelijkheid voor het veilig gebruik is dan uw verantwoordelijkheid. Ook is het maar de vraag of u bij reparaties nog aanspraak kunt maken op eventuele garanties van de fabrikant of leverancier.


Garantie na reparatie
Bij met name duurdere machines en apparaten komt de garantie te vervallen als u zelf reparaties uitvoert. Lees dus de kleine lettertjes voor u aan het repareren gaat.


Auteur: A. de Blaauw en drs. Richard Winter