/ Home / Veilig werken en inspecties / IP-classificatie  

Inleiding IP aanduidingen
beschermingsgraden

De IP-classificatie, International Protection, die internationaal wordt toegepast, is een nauwkeurige methode waarmee de beschermingsgraden van omhulsels wordt aangegeven. De IP-classificatie geeft aan in hoeverre het materieel en materiaal bestendig is tegen water, voorwerpen, stof en in hoeverre het mechanisch bestendig is (in de volksmond ook wel de 'vandaalvastheid'). Afhankelijk van de situatie waarin materieel en materialen worden gebruikt moet men de IP klasse kiezen die een afdoende bescherming geeft.

 

De IP beschermingsgraad wordt aangegeven door twee cijfers:

» Bescherming tegen water >>

» Bescherming tegen voorwerpen en stof >>

» en eventueel de mechanische bestendigheid >>

 

Voorbeelden:

IP 21 Druipwaterdicht

IP 23 Regenwaterdicht

IP 44 Spatwaterdicht

IP 55 Spuitwaterdicht

IP 67 Waterdicht

IP 68 Drukwaterdicht

IP 22 Aanrakingsveilig

IP 54 Stofvrij

IP 67 Stofdicht

 

Relatie met CE-markering

Vanuit de CE-markering kan de IP klasse van een product actueel worden. Bijvoorbeeld als uw product voor 'buiten gebruik' is of dat u een product geschikt wilt maken voor explosieve omgevingen. Maar ook een 'gewone' besturingskast heeft te maken met de IP klassen, gebruikelijk is IP 22 hetgeen 'aanrakingsveilig' is. 

 

Relatie met de risicoanalyse

Op basis van CE-markering bent u ook verplicht een risicoanalyse uit te voeren. Ook daarin kunt u tegen de IP klassificatie aanlopen. 

 

Relatie met NEN 3140

In het kader van NEN 3140 wilt u wellicht Voldoend onderrichte personen aanwijzen. Dit zijn niet-elektrotechnische figuren die waarvan u wilt dat ze zo nu en dan iets kunnen resetten. Voorwaarde is dan wel dat de bewuste kasten 'aanrakingsveilig' zijn, IP 22 dus. 

 

Download de volledige lijst met IP coderingen in de webshop

Hoe u de juiste IP codering kiest voor uw product kunt u vinden in een document die u tegen een geringe vergoeding in de webshop kunt downloaden.


Naar de webshop

 

Richard Winter en Philip Warneke