Dit verhaal is niet gebaseerd op gerechtelijke uitspraken, maar gaat in op de ontwikkelingen rond claims inzake dit onderwerp. OPS, ook wel schildersziekte genoemd, staat voor Organisch PsychoSyndroom.
Het probleem Als gevolg van het langdurig werken met oplos- en bestrijdingsmiddelen kunnen ingrijpende symptomen bij de mens gaan optreden. Dit zijn zaken als geheugenverlies, persoonlijkheidsveranderingen en zware vermoeidheid. Inmiddels is bekends dat blootstelling aan oplos- en bestrijdingsmiddelen kan leiden tot kanker en schade aan de voortplantingsorganen. Daarnaast zijn deze middelen slecht voor het milieu. Ze veroorzaken verzuring en smog. Deze verschijnselen worden geconstateerd bij medewerkers van schilders bedrijven, drukkerijen, verwerkers van gewas beschermingsmiddelen, de kunstof industrie en dergelijke.
Wat is bereikt OPS is inmiddels erkend als beroepsziekte. Dit maakt het indienen van claims een stuk eenvoudiger. Er is een vereniging van OPS. Deze is actief bezig een organisatie op te richten die een bemiddelende rol tussen werknemers, werkgevers en verzekeraars zou moeten gaan spelen. Het FNV bureau voor beroepsziektes steunt aangesloten werknemers bij het indienen van schadeclaims.
Wat leren we hiervan? OPS is beroepsziekte waar steeds meer informatie over beschikbaar komt. Het is voor werkgevers raadzaam deze informatie regelmatig te raadplegen. Op basis van deze informatie kan de eigen bedrijfsituatie worden beoordeeld op het risico OPS. Is daar aanleiding toe, dan is het verstandig dat de leiding maatregelen neemt om OPS in het bedrijf te voorkomen. Ieder bedrijf moet vanuit ARBO oogpunt een RIE maken en deze regelmatig opnieuw uitvoeren. Hierbij staat RIE voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. Voor veel bedrijven is het aan te bevelen na te gaan of er een risico is dat hun medewerkers, gezien de stoffen die ze gebruiken, een kans lopen op termijn OPS te krijgen. De bovengenoemde informatie kanalen kunnen de informatie geven over welke aspecten vanuit het risico OPS moeten worden bekeken en beoordeeld.
Waarom is het belangrijk dat een ondernemer allert is op OPS risico’s. Uiteraard is primair de gezondheid van de medewerkers. Maar wat ook mee kan spelen is dat bij de eerste constateringen en claims kon een ondernemer nog aangeven dat hij nimmer op de hoogte was van de zaken die tot OPS konden leiden. Inmiddels is er zoveel bekend, dat de ondernemer minimaal onzorgvuldig beleid zal worden verweten. De kans is groot dat de rechter nog zwaardere verwijten als grondslag voor zijn vonnis zal nemen. En dat kan tot leiden tot beduiden meer juridische problemen, tot hogere schadevergoedingen en tot (hogere) straffen voor het bedrijf. Er is zelfs een kans dat een bedrijfsverzekering de schade niet wil vergoeden omdat het bedrijf bewust geen maatregelen heeft genomen op een bekend beroepsrisico.
Dus hier kan worden gesteld: Beter hard geblazen dan de mond gebrand!