/ Home / Risicovolle werkzaamheden en - ruimten / PBM's / PBM's  

Adembeschermingsmiddelen

Adembescherming is verplicht als er kans bestaat op het inademen van schadelijke stoffen of als er te weinig zuurstof (minder dan 20%) aanwezig is.

Bestaat er kans op het inademen van schadelijke stoffen dan moet de lucht worden gefilterd, bijvoorbeeld door een stofmasker. Bij deze vorm van bescherming filteren we de omgevingslucht. Adembescherming is (in deze situatie) verplicht als Maximaal Aanvaardbare Concentratie (MAC-waarde) van gas, damp, nevel of stof wordt overschreden.

Als er te weinig zuurstof aanwezig is helpt filteren natuurlijk niets. In dit geval is een zogenaamde onafhankelijke adembescherming noodzakelijk. De lucht komt dan uit een slang of uit cilinders. Deze vorm van bescherming is dus onafhankelijk van de omgevingslucht; schone lucht of zuurstof komt niet uit omgeving waarin wordt gewerkt maar komt van buitenaf.



Zuiveren van de omgevingslucht
Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
* Stoffilters; deze voorkomt dat men schadelijke stoffen inademt.
* Gasfilters; deze voorkomt dat men schadelijke gassen of dampen inademt.
* Combinatiefilters; dit zijn combinaties van gas- en stoffilters.



Stoffilters
De meest eenvoudige stoffilters zijn de zogenaamde 'snuitjes'. Deze bieden echter alleen bescherming tegen grof en ongevaarlijk stof. Stoffilters zijn er in vier typen:
* P0; groffilters
* P1; fijnfilters voor hinderlijke stof
* P2; fijnfilters voor schadelijke stof
* P3; fijnfilters voor giftige stof.





Aanpak bij de bron
Geheel in de lijn van de Arbowet moeten we ook hier te allen tijde proberen dergelijke situaties te voorkomen. Gebruik andere, minder schadelijke, stoffen of bekort de tijdsduur, de frequentie, etc. Is dit echt niet mogelijk dan zit er niets anders op dan gebruik te maken van adembeschermingsmiddelen.



Soorten adembeschermingsmiddelen
- wegwerpmaskers;
- halfgelaatsmaskers;
- volgelaatsmaskers;
- maskers met filters;
- verseluchtmaskers;
- persluchtmaskers.

De mate van bescherming wordt aangegeven met een beschermingsfactor:
- FFP1 betekend een beschermingsfactor 4
- FFP2 betekend een beschermingsfactor 10
- FFP3 betekend een beschermingsfactor 30



Nominale Protectie Factor (NPF)
De nominale protectiefactor (NPF) geeft de verhouding aan tussen de concentratie buiten het masker en de concentratie in het masker. Een hoge NPF biedt een hoge graad van bescherming. Voor het bepalen van de protectiegraad van een adembeschermingsmiddel moet men de NPF van het adembeschermingsmiddel en de concentratie schadelijke stoffen in de omgeving weten.




Auteur: drs. Richard Winter

Attached files:

Image63.jpg