/ Home / FAQ / CE markering  

IP klasse van verdeelklassen

Vraag In welke mate moeten verdeelkasten beschermd zijn tegen indringen van vreemde voorwerpen, stof en vuil (IP-klasse) en in welke norm kan ik dit terug vinden.


Antwoord
De beschemingsgraad (IP-klasse) kies je op basis van de omgeving waarin het materieel gebruikt wordt. Is daar kans op spatwater dan kies je een beschermingsgraad welks een bescherming tegen spatwater geeft. Zijn er kleine kinderen in de omgeving dan kies je een relatief hogere beschermingsgraad tegen indringen van voorwerpen. Betreft het een elektrische bedrijfsruimte waarin uitsluitend 'vakbekwame personen' volgens EN 50110-1 en NEN 3140 rondlopen en is er geen risico voor water dan hoeft het materieel geen enkele bescherming te hebben. Komen er in diezelfde ruimte ook Voldoend onderrichte personen dan kun je twee kanten op, of ze gaan onder begeleiding in die ruimte of je maakt de installatie aanrakingsveilig. Voor zwerfkasten, bouwkasten, kabelhaspels geldt hetzelfde verhaal. Ook daar kijk je naar de kans op water, wie daar in die omgeving rondlopen en kies je op basis daarvan de beschermingsgraad. Een haspel waarvan (een aantal) klepjes ontbreken mag dus niet (meer) buiten gebruikt worden (want er is kans op een bui) maar mag wel binnen gebruikt worden.

In welke situatie je welke beschermingsgraad moet toepassen vind je niet terug in normen. Wel als het om 'extreme situaties' gaat zoals bijvoorbeeld ATEX (explosieve) omgevingen, daarin is om stofexplosies te voorkomen een beschermingsgraad van (ik dacht) 6 voorgeschreven tegen indringen van stof.

Beschermingsgraden zijn er in gradaties, lees verder >>


Richard Winter