Omdat takels met de hand bediend worden behoren ze formeel niet tot de hijswerktuigen. Het verschil is dat met een takel ook horizontaal lasten verplaatst kunnen worden.
Overbelasting is het grootste gevaar bij het werken met takels. Het gevolg van deze overbelasting kan zwaar letsel zijn; wanneer een onder spanning staande kabel ineens losschiet kan deze als een mes zijn vernietigende werk doen.
Overbelasting kan met name ontstaan door een tirfor te verlengen met een pijp.
Het is dus ook niet de bedoeling om de kettingtakel met twee man te bedienen.
Let bij het werken met takels op dat de constructie waaraan de takel vastgemaakt wordt dit gewicht ook kan hebben. Het is niet toegestaan om takels te bevestigen aan bordessen, trappen, leuningen of leidingen.
Steigers mogen belast worden als deze voorzien zijn van een speciale constructie. Neem hier voor contact op met een erkende steiger bouwer.
Een overbelaste takel mag niet meer gebruikt en moet ter reparatie ingeleverd worden. Doet u dit niet dan brengt u collega’s in gevaar en bent u wettelijk aansprakelijk.
De haak en de ketting van de takel mogen niet gestropt gebruikt worden.
Hierbij kan grote beschadiging aan de haak en veiligheidsklep ontstaan.
Punt belasting op de haak is nooit toegestaan. Gebruik altijd een strop of speciaal hijs gereedschap.
Spring nooit op een onder spanning staande takel. Een zijdelingse kracht van 100 kg geeft al een extra spankracht van 3200 kg, bij zwaar takel materiaal loopt dit gewicht zelfs op tot 5100 kg.