/ Home / Risicovolle werkzaamheden en - ruimten / Risicovolle werkzaamheden / Hijswerkzaamheden / Artikelen  

Risico's hijswerkzaamheden

Het grootste risico bij hijswerkzaamheden is het vallen van de last. Met de volgende risicobepalende factoren moet rekening gehouden worden bij hijswerkzaamheden:

- Het kantelen van machines door onvoldoende stabiliteit en/of ondeskundig gebruik
- Het ondeskundig aanslaan van de last
- Het bezwijken van het materieel of onderdelen daarvan door overbelasting
- Beknellen van handen
- Het met de machine of met de last raken van obstakels
- Het uit de hijsgereedschappen vallen van lasten of delen hiervan
- Het ongewild slingeren van de last.
- Onvoldoende communicatie
- Onvoldoende materiaal controle



Het kantelen van machines
Met name mobiele kranen hebben stempels die aan uitschuifbare poten onder aan de kraan zitten. Hierdoor wordt het gewicht verspreid en staat de kraan horizontaal en in evenwicht. Dit is alleen mogelijk als de ondergrond stevig genoeg is. Bij een slechte ondergrond moet het stempel oppervlak vergroot worden door middel van stempel schotten. Belast kranen en andere hijsmiddelen niet zwaarder dan waarvoor deze gekeurd zijn. Door overbelasting kunnen er onzichtbare gebreken ontstaan die later fataal kunnen zijn.



Ondeskundig aanslaan van de last
Deskundigheid en nauwkeurigheid zijn bij het aanslaan van de last noodzakelijk. Denk goed na en wanneer mogelijk een stukje vooruit. Gebruik de juiste hijsmiddelen, geschikt voor de te hijsen last.



Beknellen van handen en andere lichaamsdelen
Bij het aanslaan van de last de hijsgereedschappen zo beetpakken, dat uw vingers of handen niet beklemd kunnen raken. Tijdens het strak trekken eventueel de hijsgereedschappen begeleiden met een “open hand”. Zoek een positie waar u altijd van de last weg kan lopen. Ga dus nooit in een kleine ruimte naast de te hijsen last staan.



Het ongewild slingeren van de last
Gebruik een stuurlijn bij het hijsen van lang materiaal om ongewenst slingeren tegen te gaan. Tevens is een stuurlijn gewenst bij hijswerkzaamheden die d.m.v. hoge windsnelheden moeilijk onder controle te brengen zijn.



Onvoldoende communicatie
De rigger dient voldoende ter zake kundig te zijn om zijn werkzaamheden veilig en zonder risico uit te voeren. Het is van groot belang dat de kraanmachinist en diegene die de last aanslaat (rigger) elkaar goed begrijpen. Gebruik algemeen bekende hand- en arm signalen zodat ongelukken door onbegrip worden voorkomen. Een persoon mag slechts aanwijzingen geven aan de kraanmachinist.
Wanneer de kraanmachinist de rigger niet kan zien dient gebruik gemaakt te worden van portofoons. De commando’s dienen telkens herhaald te worden om er zeker van te zijn dat er nog contact is tussen de kraanmachinist en de rigger en kraanmachinist. Zodra de kraanmachinist niets meer hoort zal deze stoppen met de handeling waar hij mee bezig is. Druk eerst de sleutel in voordat u begint te spreken, vaak komen de eerste twee woorden niet door bij de kraanmachinist.



Auteur: Martien van Dijk