/ Home / CE-markering / Europese Richtlijnen / Productaansprakelijkheidsrichtlijn / Artikelen  

Werkingsgebied productaansprakelijkheid
Richtlijn productaansprakelijkheid

Er is een Europese richtlijn vastgesteld over een verplichting tot een garantie voor consumentenproducten (niet voor beroep of bedrijf gebruikt) over een periode van 2 jaar. Op goederen waar hier een gegronde reden voor is kan men afwijken van deze termijn zoals bij bijvoorbeeld aan bederf onderhevige goederen.

Voor beroepsmatig gebruik geldt deze richtlijn niet. Er wordt vanuit gegaan dat de industrieele consument veel meer kennis en ervaring heeft over de producten die hij koopt dan een particulier die een televisie koopt.
In de industrieele sector moet de fabrikant zelf bepalen wat goed en redelijk is. Speciale lampen hebben bijvoorbeeld een gegarandeerde brandtijd van 1000 uur. Hoe lang deze lamp leeft hangt volledig af van hoe intensief deze lamp wordt gebruikt in het bedrijf dat deze gebruikt. Een tijdsgebonden garantie past hier totaal niet. Bij bijvoorbeeld draaibanken kan het productiebedrijf zich bijvoorbeeld wel conformeren aan deze consumenten richtlijn. Hier is twee jaar garantie totaal geen probleem.
Alleen voor industrieele producten moet één en ander wel vastgelegd zijn in de verkoopvoorwaarden, een overeenkomst of iets dergelijks.

Pas wel op dat voor de afnemer duidelijk is dat de in uw verkoopvoorwaarden genoemde garantie termijnen van toepassing zijn. Wijs, indien genoemd in de inkoopvoorwaarden of offerte aanvraag en dergelijke, door de afnemer gestelde garantie voorwaarden duidelijk af.


Auteur: Ing. W. Verwoerd