/ Home / FAQ / Import / export  

Parallel import
de praktijk

Binnen bepaalde landen bestaan soms forse prijsverschillen. In het verleden speelde de handel hier op in via de zogenaamde "parallel" importen. Men kocht in het buitenland de goedkope producten, rekende een veel geringere marge dan de officiële importeur en bracht de goederen op de markt.

Door de CE markering lijkt deze weg te worden geblokkeerd. Immers een bedrijf in Engeland heeft voor een machine geen Nederlandstalige gebruiksaanwijzing nodig.

In de praktijk is te verwachten dat deze "afgrendeling" weinig effectief is. In het kader van de vrijheid van handelsverkeer binnen de EER (Europese Economische Ruimte) mogen geen handels belemmeringen opgeworpen worden. Het blokkeren van de vrije handel lijkt juridisch aanvechtbaar. In de automobielbranche is er inmiddels jurisprudentie ontstaan. Diverse auto fabrikanten hebben van de EU een boete opgelegd gekregen omdat zij hun importeurs in bepaalde landen verhinderden in andere landen auto’s in te kopen. Op dit moment is men binnen de automobiel branche op dit terrein bezig om orde op zaken te stellen. Naar te verwachten is zal de rest van de industrie deze gedragslijn gaan volgen.

Importeurs in andere branches kunnen het ontstaan van jurisprudentie "verhinderen". Dit door een dusdanige import marge te nemen, waardoor parallel import niet meer loont.


Auteur: Ing. W. Verwoerd