Een wasmachine (3200VA), vaatwasser (3200VA), magnétron (2800VA), wasdroger (3200VA) of grote frituurpan (2400VA) vormen een mogelijk aanrakingsgevaar als er sluiting in deze apparaten ontstaat. Deze apparaten hebben een metalen kast en er is vaak een vochtige omgeving met een stenen vloer. Waar u zelf vaak ook nog met natte handen de machines gaat bedienen. Een ideale omgeving voor een goede geleiding van een foutstroom door het menselijk lichaam.
In de gebruiksaanwijzing van deze apparaten staat dan ook nadrukkelijk vermeld dat de fabrikant alleen een ongestoorde veilige werking garandeert als het apparaat is aangesloten met een veiligheidsaarding. Deze apparaten zijn dan ook voorzien van een 16 Ampère aansluitsnoer met een z.g. randaarde-steker.
Op de TV-reclame heeft u vast wel eens een defect verwarmingselement gezien dat beschadigd zou zijn door hard water. Ontstaat er een dergelijk defect in de wasmachine dan zou in theorie via het water, de wastrommel en ook de buitenmantel onder spanning kunnen komen te staan. De aanraking levert dan meer effect op als een onaangename tinteling in de vingertoppen.
Vaker is er sprake van een waterlekkage in of buiten de machine waardoor dit soort sluitingen ontstaan. Het effect op het menselijk lichaam is hetzelfde, we kunnen er slecht tegen.
De veiligheidsaarding, randaarde, zorgt er voor dat dit foutje wordt afgevoerd naar de aardleiding en niet naar uw hartspier.
Aanvullend zijn er ook nog twee aardlekschakelaars gemonteerd in de meterkast. Voelt / meet dit beveiligingsapparaat een aardfoutstroom dan schakelt deze de elektriciteit direct uit voor uw en andermans veiligheid.
Computers hebben om die zelfde reden ook vaak een metalen kast. De veiligheidsaarding, randaarde, zorgt er voor dat een elektrisch foutje ook hier wordt afgevoerd naar de aardleiding en niet naar uw hartspier.
Een tweede reden is afscherming tegen de overal aanwezige 'elektro-smog' die het functioneren kan beïnvloeden. Gebruik maar eens per ongeluk een GeenSnoerMeer bij uw beeldscherm of uw computer zonder kast, dan ziet u vanzelf wat ik hier bedoel. En begrijpt u ook direct waarom men in ziekenhuizen tegen GSM-apparaten waarschuwt.
Daarom moeten ook deze metalen kasten aangesloten worden op een veiligheidsaarding. In de gebruiksaanwijzing van deze apparaten staat dan ook nadrukkelijk vermeld dat de fabrikant alleen een ongestoorde veilige werking garandeert als het apparaat is aangesloten met een veiligheidsaarding. Deze apparaten zijn dan ook voorzien van een aansluitsnoer met een z.g. randaarde-steker.