/ Home / Nieuwsbrieven / artikelen  

CE-markering, wat mag dat kosten?

Als je een brood bij de bakker koopt heb je wel een idee wat dit kan gaan kosten. In CE land blijkt dat niet zo te zijn. Zo komen we bij bedrijven die offertes hebben liggen variërend van € 3.000,- tot een slordige 6.000 euro en dat voor een simpele machine bestaande uit een elektromotor, wat bewegende delen en een besturingskastje. En dan ook nog opgebouwd uit inkoopdelen met CE.

 

Maar wat is nu een reële prijs voor het laten opstellen van een CE dossier voor een dergelijk eenvoudig samenstel. Om inzicht te krijgen wat dat mag kosten moet je weten wat er gedaan moet worden. In onderstaande tabel geven we een indicatie.

Voor een eenvoudig samenstel zal het dus variëren van grofweg een tot anderhalve dag. Deze schatting is dan inclusief het digitaal aanleveren van de rapportage en een bezoek voor het uitvoeren van de risicoanalyse. Wat u dan aan moet leveren zijn de Verklaringen van overeenstemming en gebruiksaanwijzingen van de inkoopdelen. De gebruiksaanwijzing voor het samenstel moet u dan zelf schrijven maar in de ZIP-file vindt u een document wat er minimaal in moet komen te staan. Als blijkt dat het samenstel getest moet worden kunnen we tips geven waar dat kan. Dit is echter voor de meeste samenstellen niet verplicht. Heeft uw adviseur beduidend meer tijd nodig dan kan dat natuurlijk maar vraag dan wel om aan te geven waar die tijd in gaat zitten. Want de meeste kennis bij uw consultant moet parate kennis zijn, zou ik zo denken.

 

De opgeleverde ZIP-file zou er als volgt uit moeten zien.

 

PLAATJE

 

 

Via de CE Tool kunt u natuurlijk zelf aan de slag en dat kan kosteloos. U moet alleen wel even inloggen maar dat is omdat de documenten bewaard worden zodat u later wijzigingen e.d. aan kunt brengen. Dat tijdens de registratie op de tool ook de NAW gegevens worden gevraagd is dat die dan direct in de Verklaring van overeenkomst en typeplaatje komen, vandaar.

 

Richard Winter

 

 Attached files:

tabel.png