/ Home / Nieuwsbrieven / artikelen  

Korte cursussen

Regelmatig krijgen we de vraag waarom de inspectiecursussen bij ons korter zijn dan bij andere aanbieders. Het antwoord is dan eenvoudig, we behandelen alleen de inspectie en niet het (veilig) werken met, etc. Zo kan je ook een cursus: ‘Inspectie klimmaterieel’ volgen van 2 dagen maar daar wordt dan ook het gebruik van klimmaterieel, werken op hoogte, etc. behandeld en dat doen wij dus niet. Wij beperken de inspectiecursussen tot de inspectie zelf.

 

Ook de cursussen op gebied van CE-markering zijn vaak beperkt tot 1 dag. Die verzorgen we vrijwel alleen incompany en een cursus wordt normaliter voorafgegaan aan een rondgang op het bedrijf. Door inzage te krijgen in de core business van het bedrijf kun je al vrij snel de inhoud van een te verzorgen cursus vaststellen.

 

Geef je bijvoorbeeld een CE cursus in de procesindustrie dan is vrijwel altijd ATEX en PED van belang en ook het 'wijzigen' van installaties want daar kunnen ze wat van. Betreft het echter een handelsbedrijf dan is de inhoud van de cursus veel meer geent op het controleren van de documentatie. Betreft het een machinefabriek dan gaat het veelal over samenstellen en is de controle van de inkoopdelen van belang en de risicoanalyse over het geheel, etc.

 

Dit geldt bijvoorbeeld ook bij NEN 3140 cursussen voor het 'aanwijzen van personen' zoals Installatie- en werkverantwoordelijke, Vakbekwaam persoon, Voldoend onderricht persoon, etc. Die kunt u te kust en te keur volgen en daar wordt dan de hele norm behandeld. In de praktijk zie je dat er op een bedrijf slechts een beperkte selectie van de norm van toepassing is. Zo worden bijvoorbeeld inspecties uitbesteed en roept men de 'huisinstallateur' erbij als het te omvangrijk wordt voor de eigen Technische Dienst. In dat geval hoeven we de inspectie niet in z'n geheel te behandelen, wel de inspectiefrequentie en wat daarop uitkomt. Daarnaast is het van belang de installatie te bekijken en na te gaan of de huisinstallateur doet wat hij moet doen. Vaak valt daar wel het een en ander van te zeggen. 

 

Door deze manier van werken kunnen de cursussen beknopter en meer to the point aanbieden.

 

Richard Winter