/ Home / Nieuwsbrieven / artikelen  

Armatuur ombouw naar LED en CE

Er worden nog steeds veel traditionele TL armaturen omgebouwd naar LED en dat is prima. Deze ombouw heeft echter wel consequenties voor de bestaande CE-markering van de armatuur. Dat is vervelend en tegelijkertijd logisch want van de oorspronkelijke componenten blijft weinig over, het blik waarschijnlijk en de kap.

 

Helaas, het nieuwe samenstel moet CE gemarkeerd worden. In dit artikel geven we wat praktische tips hoe u dit kunt doen en wat het inhoudt.

 

Om te beginnen checkt u de documenten die bij de nieuwe componenten zitten. Kijk of u daar een 'Verklaring van overeenstemming' in kunt vinden. Vaak is dit opgenomen in een A5 briefje die erbij zit en vervolgens 10 x opgevouwen wordt. Daar moet u kijken of u daarin iets ziet staan in de trant van: EG declaration of compliance, een getallenreeks eindigende op EU, EG, EC o.i.d. 

 

Dat is een belangrijke eerste stap want daardoor weet u dat de componenten aan de Europese CE eisen voldoen. 

 

Vervolgens moet u controleren of het nieuwe samenstel aan de Laagspanningsrichtlijn en EMC richtlijn voldoen, moet u zelf een Verklaring van Overeenstemming opstellen, etc.

 

Dit lijkt ingewikkeld maar als u onbekend met de materie bent dan kunt u dit het beste opstellen met behulp van onze online CE Tool, u moet zich wel registreren en na ingelogd te zijn kunt u uw product aanmaken. In uw geval kiest u voor 'elektrisch product', in de vervolgvragen vinkt u aan dat er ook 'elektronica' in uw product zit. De tool pakt dan de Laagspanningsrichtlijn en de EMC Richtlijn. 

 

Sla het product op en daarna komt u in uw CE dossier. U moet dan eerst de bovenste map aanklikken want in die map moet u de uitzonderingen doorlopen en vaststellen of uw product niet uitgezonderd is. Dat is bij een recht-toe-recht-aan LED ombouw niet het geval maar wel als u het voor in een EX omgeving zou willen toepassen. In dat geval is de LVD niet van toepassing want daarvoor in de plaats krijgt u de ATEX Richtlijn retour.

 

Enfin, ik ga er even vanuit dat dit niet het geval is. Als u dit gecheckt heeft moet u de volgende mappen van boven naar beneden doorlopen. Controleer daarbij of uw product aan de minimale eisen voldoet en als dat zo is dan kunt u een Verklaring van Overeenstemming en typeplaatje genereren. De CE Tool zorgt ervoor dat de kretologie die hierin vermeld moet worden correct wordt weergegeven. 

 

Vervolgens upload u de verklaringen van uw inkoopdelen en bijvoorbeeld een montage instructie en kunt u, indien gewenst, het CE dossier zippen en downloaden naar uw laptop.

 

Richard Winter