/ Home / Actueel  

Houdbaarheidsdatum certificaten cursussen

Steeds vaker komt de vraag binnen hoe lang de certificaten van onze cursussen geldig zijn. Bij de meeste cursusbedrijven is dat 2 jaar, soms ook 3, etc. Wij doen daar niet aan mee. Bij al onze cursussen vermelden we op onze certificaten de afgiftedatum.

Veel cursusbedrijven zetten er ook een houdbaarheidsdatum op en dat is op zich vreemd.

Enerzijds is dat niet terug te voeren op wetgeving en anderzijds moet de klant zelf vaststellen of een vorm van herhaling noodzakelijk is.

Het cursus bedrijf kan dan wel een tip geven wat die herhalingsfrequentie kan zijn, maar om daar een houdbaarheidsdatum aan te koppelen is onzinnig.

Zo kan de norm een jaar na het volgen van een cursus vervangen worden en dan zou het door jou behaalde certificaat van cursusbedrijf X nog 3 jaar geldig zijn. Je hoeft geen verstand van normen te hebben om in te zien dat dit nergens op slaat.

Het ligt anders als je een opleiding volgt dat met een persoonscertificaat wordt afgesloten. Het cursus bedrijf heeft dan een bepaalde cursus laten certificeren en dan heb je wel te maken met een houdbaarheidsdatum. Wettelijk is ook dat nergens op terug te voeren, en wettelijk is dat op gecertificeerde lassers, vrijwel nergens verplicht. Je kan je voorstellen dat dat laswerk aan bijvoorbeeld een schip wel kritisch is en dat schip moet in noodgevallen niet op de lasnaden breken.

De persoonscertificering in opleidingsland is (gelukkig) weer een beetje uit de lucht, dat zal mede komen doordat steeds meer bedrijven kritische kanttekeningen zetten bij al die herhalingscursussen.

 

Richard Winter