/ Home / Zorgsystemen / VCA / Toolbox  

Wat is een Toolbox meeting

Wat is een toolboxmeeting?

Praten over veiligheid helpt, maar onveilig gedrag veranderen is niet makkelijk.
Het principe van toolboxmeeting is dat door middel van een korte tekst of presentatie een discussie wordt uitgelokt die de mensen aanzet tot nadenken over het veilig handelen tijdens het uitoefenen van hun dagelijkse taken. De reacties die door de werknemers gegeven wordt, kan voor een bedrijf ook van waarde zijn. Het doel van een toolboxmeeting is aandacht te krijgen voor veiligheid en het belang van veilig werken te onderstrepen.

Voor de opzet van een succesvolle Toolboxmeeting, wordt als uitgangspunt de zogenaamde 5V-methode gebruikt. Het gaat er natuurlijk om dat medewerkers, via deze korte instructie, iets leren wat voor hen direct in de praktijk toepasbaar is.


Mijn ervaring met houden van toolboxmeetingen is:
Dat door een goede en prettige presentatie dit beslist geen saaie bijeenkomst hoeft te zijn.
Dus goed voorbereiden, geen moeilijke woorden gebruiken en de bezoekers erbij te betrekken door eventueel vragen te stellen een leuke presentatie bijvoorbeeld met Powerpoint, tevens door het gebruik van attributen en geven van praktijk voorbeelden of door gebruik te maken van krantenartikelen etc.
Lukte het mij om op deze wijze de aandacht van de deelnemers vast te houden en dat deze zich tegelijk bewust worden om veiliger te gaan werken. Natuurlijk werd er soms wel eens wat lacherig om gedaan, maar in de praktijk bleek dat men toch veiliger werkte en dat is toch het gegeven waar het allemaal bij een toolboxmeeting om draait.Voorbeelden

- Voorbeeld toolboxen 1

- Voorbeeld toolboxen 2

- Voorbeeld toolboxen 3
Frank van der Bijl
AXE Vgm