/ Home / FAQ / CE markering  

Speelgoedrichtlijn en normen

Vraag Ik heb een kindermeubel ontworpen, het valt onder de categorie speelgoed. Ik vermoed dat ik verplicht ben een CE markering aan te brengen en dus ook aan de richtlijn speelgoed moet voldoen. Die richtlijn is nogal algemeen. Ik ben op zoek naar hele concrete eisen die worden gesteld aan de te gebruiken verf, scharnierende delen en de constructie van het meubel ivm veiligheid (omvallen e.d.). In mijn zoekacties ben ik al zover dat ik weet van het bestaan van NEN normen, maar welke moet ik hebben, en zijn die concreet genoeg. Kan ik op de een of andere manier te weten komen wat de concrete eisen zijn zonder de NEN normen tegen (forse, heb ik gemerkt) betaling te moeten bestellen?Antwoord
Het zal vallen onder de Speelgoedrichtlijn. Dat is de basis. Bij de Richtlijn hoort een lijst met normen, in die lijst check je welke van toepassing zouden kunnen zijn op je product. Het kan dus ook zijn dat er geen specifieke normen zijn.

Het is inderdaad zo dat je normen moet kopen. Normen zijn echter niet verplicht, maar soms staan er zaken in die al uitgevonden zijn. Je hoeft ze dan zelf niet meer te bedenken. Voor veel kleine bedrijven is het echter dure abacadabra.

Europese en internationale normen kunt u bijvoorbeeld kopen bij het NEN maar bijvoorbeeld ook bij EVS. Voor een en dezelfde norm hanteren normalisatie bedrijven blijkbaar heel andere prijzen.


Meer informatie over de Speelgoedrichtlijn en de lijst met bijbehorende normen: www.euronorm.net/content/template.php?itemID=300Go to www.euronorm.net/content/template.php?itemID=300Richard Winter