/ Home / FAQ / CE markering  

Meubilair met stopcontact en elektromotor

Vraag
Wij maken bureaus met stopcontacten die doormiddel van een houder in een metalen kabelgoot worden bevestigd. Deze bureaus zijn tevens voorzien van een elektra motor die zorgt voor de hoogte verstelling van het metalen onderstel.

Een klant stelt nu de vraag of het voldoende is dat de contactdoos en de
elektra motoren voorzien zijn van een CE keurmerk of dat het nodig is dat
het eindproduct moet worden gekeurd.
Tevens stelt hij zich de vraag of het stopcontact doormiddel van een
aardkabeltje moet zijn verbonden met het metalen onderstel of dat het
voldoende is dat het stopcontact reeds is voorzien van een geaarde dozen?


Antwoord
Bij elektrische materialen en producten heb je te maken met de EMC-richtiijn (radio storingen) en de Laagspanningsrichlijn (elektrische veiligheid).
Voor deze richtlijnen is er een guideline uitgegeven door de EU.
Daarin is simpel gezegd vastgelegd dat CE CE = CE. Dus werk je met CE gemarkeerde onderdelen of producten (zoals motoren en stopcontacten) dan mag je zonder verder onderzoek aannemen dat het gehele, samengestelde product voldoet aan de eisen van de betreffende CE richtlijnen.
Degene die dit samengestelde product maakt moet voor dat product wel op eigen naam een verklaring van overeenstemming afgeven. Deze overeenstemming baseert hij op de met de gebruikte componenten en materialen meegeleverde verklaringen van overeenstemming en het feit dat de diverse onderdelen conform de
daarvoor geldende (EN) normen is aangesloten.

Ik ga er op voorhand vanuit dat de klant van jou te ver gaat. Jij verklaart, zonder aanvullend onderzoek, dat het geheel voldoet. Is de norm die voor die specifieke producten geldt gevolgd (dat is bij deze producten eigenlijk altijd het geval) dan is dat voldoende.W. Verwoerd