/ Home / FAQ / CE markering  

CE-markering zonwering

Vraag Wij zijn fabrikant (assembleur) van binnenzonwering. Wij verwerken 2 typen motoren in onze producten. Te weten motoren op 230 Vac en motoren op 24 Vdc. Onze vraag is we een CE markering moeten hebben op onze producten? Indien wij op onze producten een CE markering nodig hebben kunnen wij dat dan aanvragen op product uitvoeringen? Wij produceren namelijk klant specifiek, op maat van de ramen en het is natuurlijk onmogelijk om voor elke afmeting weer een dossier op te stellen.


Antwoord
In beide gevallen moeten jullie een CE-markering op het product aanbrengen. Bij het 24 V product alleen op basis van de EMC richtlijn, bij de 230 V producten op basis van de Laagspanningsrichtlijn en de EMC richtijn.

Het werk is overigens marginaal. Jullie stellen de producten samen uit CE gemarkeerde onderdelen. Op basis van de EMC- en Laagspanningrichtlijn mag je stellen dat CE plus CE = CE. Het enige dat je moet doen is een dossier aan te leggen. Daar hoeft per motor maar 1 pakket gegevens in worden opgenomen. Per product geef je op de stuklijst aan waar de onderliggende stukken zijn gearchiveerd. Is het ooit nodig een dossier samen te stellen, dan kan je dat op basis van die lijst doen. Dus er kunnen honderden dossiers zijn waar steeds naar dezelfde gegevens van de motor in het archief wordt verwezen. Veranderen de gegevens ooit, dan neem je de nieuwe gegevens ook in het archief op. Uiteraard wordt voor de volgende producten naar dat dossier met gegevens verwezen. De stukken mogen 10 jaar nadat het laatste product met die motor (of wat het mag zijn) op de markt is gebracht worden vernietigd.M. Verwoerd