/ Home / FAQ / Import / export  

Import uit Hong Kong

Vraag Ik heb van de Kamer van Koophandel uw adres doorgekregen en uw site met informatie bekeken. De situatie is als volgt:

Ik ben vertegenwoordiger worden voor een Hong Kong tradingcompany. Het gaat om meubelachtige artikelen, kleine aantallen, welke voornamelijk in Nederland en Duitsland verkocht gaan worden. Ik heb echter de volgende vragen:
- Kan een Hong Kong trader franco huis in Europa leveren ?
- Hoe is het met de productaansprakelijkheid ?Antwoord
Een eindconsument kan op basis van de Europese richtlijnen bij iedere partij in de handelsketen zijn claim neerleggen en gehonoreerd krijgen. Via het "Recht van Regressie" kan een ieder in de keten de partij waar hij heeft gekocht de door hem gemaakte kosten en uit betaalde vergoedingen claimen. Dit met het vonnis als bewijslast. Jij bent als importeur de laatste in de keten die onder de Europese wetgeving valt. Dus jij bent degene die altijd de klos is en volledig verantwoordelijk voor de CE-markering. Controleer dus goed of aan de eisen van de Richtlijn(en) die op dat product van toepassing zijn is voldaan.

Verder denk ik wel dat het mogelijk is om franco in Europa te leveren. Ik denk dat de EVD (Economische VoorlichtingsDienst) je daar echter meer over kan vertellen.

Willem Verwoerd