/ Home / FAQ / Arbo - VCA  

RI&E via zusterbedrijf?

Vraag
Een bedrijf heeft X, redelijk identieke vestigingen in Nederland. Dit is gedaan vanuit de logistieke invalshoek. De vestiging in A heeft een RIE (Risico Inventarisatie en Evaluatie) voor hun productie unit uitgevoerd. Daarbij heeft men ondersteuning gekregen van een ARBO organisatie. Hieraan zat een behoorlijk prijskaartje. De vestiging in B wil ook aan de slag met een RIE. De RIE van vestiging A lijkt een goede basis te zijn voor bedrijf B. Ingewonnen informatie rond de op te stellen RIE is echter nogal strijdig. Dit gaat van: U bent verplicht gebruik te maken van de diensten van een ARBO dienst” tot “Dat kan u probleemloos zelf doen op basis van de RIE van uw zuster onderneming”. De onderneming loopt vast in deze adviezen.



Antwoord
Er is geen enkele verplichting om bij het opstellen van een RIE gebruik te maken van de diensten van een ARBO dienst. Even in hoofdlijnen hetgeen zich heeft afgespeeld.

Oorspronkelijk had de Nederlandse regering bedrijven verplicht voor het opstellen / goedkeuren van een RIE gebruik te maken van een ARBO dienst. Een ARBO dienst had daardoor de bevoegdheid een bedrijf voor te schrijven hoe ze met bepaalde risico’s om zou moet gaan / deze moest afdekken. Hierbij had de onderneming niet het recht te kiezen voor andere, in hun ogen betere, oplossingen.

Dan de praktijk. Er gebeurt een ongeval dat niet was gebeurd als de oplossing die het bedrijf voorstond, was uitgevoerd. De ARBO dienst is juridisch niet aansprakelijk te stellen (voorwaarden waaronder men adviseert). Dan komt de vraag hoe kunnen de personen die bij het ongeval betrokken zijn een bedrijf aansprakelijk stellen dat door de overheid is gedwongen akkoord te gaan met een onvoldoende afdekking van een bepaald risico. Deze vraag is uitgevochten tot het hoogste Europese gerechtshof. De Nederlandse overheid is uiteindelijk gedwongen de betreffende wettelijke verplichting in te trekken. Dat heeft na de uitspraak nog lang geduurd, maar deze verplichting is al een behoorlijke tijd opgeheven. Gezien de vraag zijn nog niet alle ARBO diensten op de hoogte van de uitspraak van de Europese rechters en de daarop volgende wijziging van de nationale wet.

Het gebruik maken van de RIE van de zuster onderneming is in dit geval een goede basis voor een RIE voor het bedrijf. Het simpel overnemen is geen goede optie. Er zijn namelijk een paar voetangels en klemmen.
Niet alle machines en situaties zullen 100% identiek zijn. Met name op die aspecten moet worden nagegaan of er aanpassingen van de RIE nodig zijn. Voor de in gebruik zijnde machines is een goede zaak gebruik te maken van de afname protocollen toen de machine voor het eerst in gebruik zijn gesteld. Daar zijn alle belangrijke veiligheidsaspecten nagelopen. Uiteraard horen deze ook in de RIE te staan. Dat kan uiteraard ook in de RIE het nalopen van deze controle lijst verplicht te stellen.

Een tweede zaak is na te gaan wat er aan ongevallen in het bedrijf is gebeurd en wat de oorzaak is geweest. Zijn er in de RIE zaken die inzicht geven in hoeverre deze risico’s nog bestaan.



Willem Verwoerd