/ Home / FAQ / Import / export  

Normen en import uit China

Vraag
Wij zijn sinds kort gestart met de invoer van verschillende produkten uit China. Het gaat om werkkledij, signalisatiekledij, PBM's en toelevering van bouten & moeren, slijpschijven, e.d.. Kunt u ons zeggen voor welke artikelen wij een CE-markering nodig hebben en eventueel hoe daar aan te raken.

Het gaat om volgende produkten :
1. Werkkledij voor werkzaamheden in een fabriek
2. Werkkledij voor buitenwerk
3. Werkhandschoenen (lashandschoenen, handschoenen gebruikt opbouwwerven)
4. Veiligheidsschoenen (binnengebruik in fabrieken en ateliers, buitengebruik
op bouwwerven )
5. Signalisatiekledij (wegenwerken, openbare besturen)
6. Bouten & moeren (gebruikt in staalconstructies)
7. Slijp - snijschijven (metaal, steen en beton)
8. Diamantschijven (met watertoevoeging en zonder watertoevoeging)
9. Veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen (gebruikt op werven)

Wat als de Chinese fabrikant reeds een CE-markering beweert te hebben. Is dit dan ook geldig binnen Europa ? Ik veronderstel dat het certificaat dan zal opgesteld zijn in het Chinees.Antwoord
Voor wat betreft PBM (inclusief kleding) zijn er de nodige normen. Hierin staan vaak eisen in waaraan de persoonlijke beschermingsmiddelen moeten voldoen en ook de tests. In de praktijk kan China werkkleding e.d. leveren die voldoet aan deze normen. Men is echter in de praktijk niet zo nauwkeurig als je van een Europees bedrijf kan verwachten. Er slipt wel eens wat door wat kwalitatief onvoldoende is.

Ondanks het feit dat in China is getetst komt het (te) vaak voor dat er producten worden geleverd die niet aan de daarvoor geldende eisen voldoen. De meeste importeurs controleren daarom steeksproefgewijs de ontvangen producten conform de normen die daarvoor gelden. Is dit bekend in China, dan leidt dit meestal tot een beduidend zorgvuldiger handelen in China en minder problemen voor de importeur. Wees echter wel heel nauwkeurig in je instructies en je inkoopeisen.

Het beste kan je per groep inkoopspecificaties opstellen met daarin de minimale wettelijke eisen. Die vraag je dan op bij de Chinese fabrikant en zit die je glazig aan te kijken dan zegt dit genoeg.

Bedenk dat jullie volledig verantwoordelijk zijn voor de CE markering van deze uit China gehaalde goederen. Dus check een en ander goed.Willem Verwoerd