/ Home / FAQ / CE markering  

Speelgoed, import en CE

Vraag
We importeren speelgoed uit de U.S.A. te importeren en brengen dit in de Benelux op de markt. Het gaat om houten puzzels en ander houten speelgoed (poppen, kralen, etc.) en magnetisch speelgoed (vinyl bladen waarop magnetische figuren kunnen worden geplakt). Naar ik begrijp dienen dergelijke producten voorzien te worden van een EG-merkteken voor speelgoed en ik ben op zoek naar informatie over dit proces. Welke stappen moet ik nemen om een dergelijk merkteken te kunnen voeren? Welke documenten of andere zaken dien ik daarvoor te overleggen? Kan de toekenning geschieden op basis van het feit dat de produkten reeds (sinds langere tijd) in de Verenigde Staten verkocht worden? Kan een aanvraag geschieden met foto's en een beschrijving van de producten of dient het product fysiek te worden ingediend? Hoe lang duurt een dergelijke aanvraag, wie kan dit doen en welke kosten zijn eraan verbonden?Antwoord
Speelgoed bedoeld voor kinderen tot 14 jaar vallen onder de Speelgoedrichtlijn, zie verderop de toelichtingen op deze Richtlijn.

Omdat de producten van buiten de EU komen zijn jullie verantwoordelijk voor de CE markering en zou ik daar dus wel even kritisch naar kijken en vaststellen welke stukken je van de USA fabrikant zou moeten zien los te krijgen om het CE zonder al teveel moeite rond te breien. Maar het kan ook zijn dat er weinig bewijsstukken zijn, tja, dan moeten die er wel komen.
Ik zou hier een juridisch raamwerkje voor opstellen welke stukken je minimaal zou moeten hebben en dit kortsluiten met de Amerikanen.


Willem Verwoerd