/ Home / FAQ / Import / export  

Ladders testen op NEN 2484

Vraag
Wij willen ladders en trappen exporteren naar Nederland. Nu hebben we begrepen dat ze aan NEN 2484 moeten voldoen en de vraag is of jullie dit kunnen testen. De ladders zijn al getest volgens EN 131.


Antwoord
De NEN2484 is sinds de afschaffing van de arboregelingen, nu drie jaar geleden, geen wettelijke verplichting meer. De normcommissie komt niet meer bijeen, en sinds 1990 is er geen update meer van de norm.

Na 1990 zijn er echter wel meerdere updates van de EN131, de laatste is van 2014. Grote kans dat de NEN 2484 over een tijdje wordt ingetrokken zeker nu Europa erop aandringt bij Nederland dat deze norm een handelsbarrière is.

Dus om kort te gaan je kan ze het beste testen op basis van de EN131 maar dat is al gebeurd. Zo'n test mag je overigens zelf doen en een aangemelde instantie is niet nodig. Wil je dat wel dan is in Nederland de KOMO de aangewezen partij, die verhandelen het zogenaamde KOMO klimkeurmerk.

Kort samengevat voldoen jullie producten aan EN 131 en staat niets in de weg om naar Nederland exporteren. Het KOMO klimkeur is daarbij wettelijk niet verplicht.


Kees Teutscher