/ Home / FAQ / CE markering  

Testapparaat zonder CE ?

Vraag Sinds 35 jaar gebruiken we in ons bedrijf een testapparaat dat niet voorzien is van een CE-keur. Waar kan ik een ontheffing krijgen om dit apparaat toch te gebruiken want er is geen acceptabele andere testmethode voorhanden.


Antwoord

In principe is nooit een ontheffing te krijgen. Een CE markering moet worden aangebracht op het moment van in de handel brengen of de eerste in gebruikstelling van het apparaat binnen de EU. Hier ontkom je dus niet aan.

Ik heb geen idee over welk apparaat het gaat, daarom is het moeilijk zo te reageren. Maar de electronica van het nieuwe apparaat heb je waarschijnlijk al gebouwd conform de Guideline (CE CE = CE). Daar zijn waarschijnlijk weinig problemen te verwachten. Is het een machine, dan heb je al 35 jaar ervaring met het vorige apparaat. Leg beperkt wat zaken vast, zorg voor een goede instructie van je personeel en je ben naar mijn idee klaar. Gaat het product de verkoop in, dan zou ik wat minder makkelijk naar de zaak kijken, maar aangezien het voor eigen gebruik is en een copie van een als 30 jaar werkend apparaat zou ik er verder niet moeilijk over doen. Ik zal proberen je zo nog even te bellen om wat zaken fijn te slijpen met je.


Willem Verwoerd