/ Home / FAQ / CE markering  

CE markering op ge´mporteerde speedboat

Vraag Wij willen Amerikaanse Speedboten importeren, maar krijgen van de dealer in de US geen CE certificaat ondanks dat hetzelfde type boot wel een CE certificaat heeft ontvangen in NL. Is het mogelijk alsnog een CE certificering aan te vragen en waar kan dit?Antwoord
Uw toeleverancier uit de USA handelt juist. Juridisch gezien bent u de fabrikant. Een bedrijf in de USA kan nooit in Europa voor de rechter worden gedaagd. De organisatie die het product importeert wordt daarom juridisch gezien gelijk gesteld aan de fabrikant en moet zelf aan alle verplichtingen voldoen. Uiteraard is daarbij hulp nodig van het bedrijf in de USA. Maar dat is een zaak tussen u en uw toeleverancier.

Als een ander bedrijf toestemming heeft gekregen en/of de stukken op orde heeft voor de CE markering is het een optie aan dat bedrijf toestemming te vragen op hun stukken ook uw boten CE te markeren. Of dat lukt, weet ik niet. Als u concurrent bent is de kans natuurlijk gering. Anderzijds zal het bedrijf in de USA een bemiddelende rol kunnen spelen. Er hoeft maar één 'European representive' te zijn. Als hij er X heeft, dan zal hij met X bedrijven steeds dezelfde activiteiten moeten uitvoeren, informatie uit moeten wisselen e.d. Dat werk aan beide kanten kosten verhogend en zal de verkoop niet bevorderen.

Veel succes.

Willem Verwoerd www.syntens.nlGo to www.syntens.nl