Vraag Een van onze chauffeurs rijdt op een shovel en heeft gehoorproblemen. Wat zegt de wetgeving over het gehoor m.b.t. het werken met gevaarlijk werktuigen? In de verkeerswetgeving wordt alleen maar gesproken over de kwaliteit van de ogen, maar wat zegt de Wet op de gevaarlijk werktuigen hierover?
Antwoord In de Arbowet en aanverwante regelgeving wordt gesproken over "voldoende deskundigheid en ervaring" voor het mogen besturen van mobiele voertuigen. (dit is meestal ook wel geborgd door cursussen of opleidingen). Voor het besturen van een voertuig is "goed zicht" natuurlijk van levensbelang. In een PAGO (periodiek arbeidsgezonheids onderzoek door de arbodienst) zal daarom inderdaad een ogentest worden uitgevoerd (visustest). De wet Gevaarlijk Werktuigen gaat meer over technische aspecten van machines/voertuigen.
Het "horen" is wel handig maar niet noodzakelijk; het is zelfs zo dat je in nieuwe shovels zelfs bijna niets hoort (zo goed geïsoleerd, airco, begrensde radio, voice-over voor noodmeldingen, etcetera). Dus de noodzaak voor "het horen" is blijkbaar niet zo groot, meestal wordt hiermee schadelijk effecten zoals hoge geluidsniveaus of hoge blootstelling aan biologische stoffen, geminimaliseerd.
Wat uiteraard wel van belang is voor de medewerkers die in deze ruimten lopen is dat ze goede opvallende/reflecterende kleding dragen en dat "looppaden" te onderscheiden zijn van "rijpaden"! En andere duidelijke signalering van gevaarlijke situaties en goede verlichting.
Bij bijvoorbeeld afvalverwerkingsbedrijven komen naast dergelijke acute gevaren ook gevaren met een langer termijn effect voor zoals lawaai en biologische belasting (endotoxine). Deze gevaren zouden als het goed is in hun RI&E naar voren zijn gekomen.