/ Home / FAQ / Import / export  

Import uit USA

Vraag Wij importeren contactlenzen uit de Verenigde Staten van Amerika. Deze lenzen hebben een CE markering. Ik heb begrepen dat als er producten van buiten europa worden geïmporteerd de importeur gezien wordt als fabrikant van de producten en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor de producten draagt. Nu is via een Italiaans bedrijf de CE markering geregeld. Mijn concrete vraag is nu of wij als importeur verantwoordelijk zijn voor het product, dus worden wij gezien als "fabrikant"? of wordt deze Italiaanse instantie als "fabrikant" gezien. De lenzen worden overigens ook door een Duitse en een Engelse importeur in Europa geïmporteerd van het bedrijf in de USA waarmee wij, voor de Nederlandse
markt, zaken willen gaan doen.


Antwoord
U heeft de problematiek goed in de gaten. Het antwoord op uw vraag is niet eenduidig te geven. Als jullie formeel importeren moeten jullie aan alle verplichtingen voldoen. Loopt de import formeel via een andere Europese firma, dan kunnen jullie gebruik maken van hun CE markering. Het is dus puur hoe één en ander formeel loopt. Is de Italiaanse firma bereid als European representive voor de firma in de USA op te treden dan is daarmee de eerste hobbel genomen. Dan moeten jullie van deze firma toestemming hebben onder hun naam als European representive rechtstreeks in te kopen in de USA. Dat betekent dat op papier jullie inkopen bij het Italiaans bedrijf maar in de praktijk rechtstreeks handelen met de USA. Dan is er een oplossing waarbij er maar één bedrijf aan de verplichtingen voldoet.

In alle andere gevallen moet u zelf aan de eisen van de Europese richtlijnen gaan voldoen. U bent dan namelijk juridisch gezien de fabrikant.

Zijn er nog vragen of onduidleijkheden, neem dan even conact op.


Willem Verwoerd