/ Home / FAQ / CE markering  

Speciale haak op plezierjacht en CE

Vraag Dient een speciale haak, waarmee een plezierjacht aan een boei of een oog op de wal afgemeerd kan worden voorzien zijn van CE-markering?


Antwoord
Het product valt in ieder geval niet onder de richtlijn pleziervaartuigen. Dat gaat over de boot zelf. Er is een richtlijn voor hulpmiddelen voor aan boord.

Maar ook scheepsbenodigdheden vallen onder een Europese Nieuwe aanpak richtlijn. Naar mijn idee valt ook uw product daar onder. De richtlijn Scheepsbenodigdheden heeft echter een andere invalshoek dan de andere CE richtlijnen. Het gebruik van internationale normen is, in tegenstelling met de andere Europese richtlijnen, verplicht. Per product wordt specifiek vermeld welke internationale norm de erkende keuringsinstelling moet hanteren om een type goedkeuring te kunnen verlenen. Is een product goedgekeurd, dan krijgt het echter geen CE markering, maar een speciaal teken in de vorm van een stuurwiel. De vraag is dus of er een Internationale norm is voor uw product. Dat zult u na moeten gaan. Na dit onderzoek kunt u zelf bepalen of het product zo'n stuurwiel moet hebben of niet.


Europese en internationale normen kunt u bijvoorbeeld kopen bij het NEN maar bijvoorbeeld ook bij EVS. Voor dezelfde norm zit er nogal wat prijsverschil in.


Succes bij het uitzoeken en als er meer hulp nodig is, dan hoor ik het graag.

Willem Verwoerd