/ Home / FAQ / CE markering  

Automatische hekken en CE

Vraag Wij produceren, assembleren en monteren automatische (toegangs) hekken. Wij gebruiken ook niet EMC goedgekeurde onderdelen zoals een fotocel en schakelaars. Als we wel EMC goedgekeurde componenten gebruiken en ons aan de aansluit voorschriften van de leverancier houden hebben we dan automatisch een product met een EMC/CE keurmerk? Zo niet wat moeten we dan doen om het te krijgen.


Antwoord
Indien je werkt met niet CE gemarkeerde onderdelen, dan moet een installatie in principe worden gemeten. Je mag in principe een CE markering op het product plaatsen als je er van overtuigd bent dat het product goed is en aan de eisen van de richtlijn voldoet. Alleen zal dit voor automatische toegangshekwerken te risicovol zijn. In auto's zit immers steeds meer electronica. Als deze wordt gestoord, dan kunnen er gekke en wellicht gevaarlijke dingen gebeuren. De richtlijnen zijn er juist voor om dit te voorkomen, dus dat de electronica elkaar niet gaat beïnvloeden. In dit soort gevallen moet je 100% zekerheid hebben.

De Guideline geeft je de mogelijkheid te werken volgens de formuler CE CE CE... = CE. Als je het systeem opbouwt uit CE gemarkeerde componenten en ze volgens de gegeven instructies aansluit (bijvoorbeeld door het scheiden van de kracht en signaalstroom) mag je aannemen dat het totale product aan de EMC richtlijn voldoet. Dit geldt trouwens ook voor de laagspanningsrichtlijn).

Heb je nog vragen, dan hoor ik het wel.


Willem Verwoerd