/ Home / Risicovolle werkzaamheden en - ruimten / Risicovolle werkzaamheden / Hijswerkzaamheden / Artikelen  

Werken met hijskranen

Hijskranen zijn werktuigen die zijn ingericht en uitgerust voor het verplaatsen van vrij hangende lasten.

Hier onder verstaan we:
- Mobiele kranen
- Torenkranen
- Bovenloop en portaal kranen
- Autolaad kranen.

Aan het werken met hijskranen zijn grote risico's verbonden. Hier hebben wij te maken met richtlijnen afgegeven door fabrikant en wetgever.

Voor het bedienen van hijskranen is een diploma en hijsbewijs wettelijk verplicht gesteld. Tevens geniet een medische keuring de voorkeur.

Beveiligingen van hijskranen mogen nooit uitgeschakeld worden tijdens hijswerkzaamheden. Dit is te controleren door een visueel en akoestisch waarschuwingssysteem aan de buitenzijde van de hijskraan.

Bij alle soorten kranen geldt dat de haak recht boven de op te nemen last hangt.
Wanneer rechtstandig gehesen wordt voorkomt dit schade aan materiaal en personen.




Soorten kranen

Mobiele kranen
Alle kranen die verrijdbaar zijn zonder aan een vaste baan gebonden te zijn worden mobiele kranen genoemd. De mobiele kraan op luchtbanden kan uitsluitend werken op een verharde ondergrond eventueel aangevuld met of op speciale voorzieningen. Vlucht vergroting en verkleining bij mobiele kranen geschied door het af- en optoppen van de giek, waarbij de last door de machinist op hoogte dient te worden gehouden. Hou met mobiele kranen rekening met de doorbuiging van de mast, dit kan een flinke vlucht vergroting veroorzaken.


Torenkranen
Torenkranen verschillen in constructie ten opzichte van mobiele kranen. Hier valt de verticale mast op waarboven een giek en een contra giek. Aan deze contragiek hangt de contra ballast. Onder aan de verticale mast is bij railkranen de centrale ballast gemonteerd. Vluchtvergroting en verkleining geschied bij kat torenkranen door het uit- en inkatten van de loopkat. Bij top torenkranen door het af- en optoppen van de giek waarbij de last door de machinist op hoogte dient te worden gehouden.


Bovenloop en portaalkranen
Bovenloop kranen worden vaak in fabrieken en werkplaatsen gebruikt. Deze worden elektrisch aangedreven d.m.v. afstand bediening. Dit kan radiografisch of een bedieningspaneel aan de besturingskabel. Het grote voordeel hiervan is dat de bedieningsman direct zicht heeft op de werkzaamheden.


Autolaadkranen
Auto laad kranen zijn niet meer weeg te denken uit de transport sector. Hiermee is het mogelijk dat een chauffeur zelf zijn truck kan laden en lossen.

Weet dat een vrachtwagen beperkt is in zijn mogelijkheden om op een bepaalde locatie te lossen of te laden. Geef hem dan ook voldoende ruimte om zijn laad of losplaats te bereiken op voldoende draagkrachtige grond, zonodig verstevigd d.m.v. stalen rijplaten.




Auteur: Martien van Dijk