/ Home / FAQ / CE markering  

CE-markering op onvoltooide machines

Vraag
Volgens documentatie mag er op een onvoltooide machine geen CE logo worden aangebracht. Klopt dit?

Op elektromotoren en pompen is momenteel wel een CE markering aangebracht. Wat is jullie idee hierover?Antwoord
Allereerst elektromotoren: Volgens de machinerichtlijn in artikel 1 lid 2 onder k staat dat elektromotoren uitgesloten zijn van de machinerichtlijn en aangezien een niet voltooide machine alleen een begrip is binnen de machinerichtlijn is een elektromotor nooit een niet voltooide machine. Blijft over de laagspanningsrichtlijn en EMC richtlijn en daarvoor moet wel CE gemarkeerd worden.

Over pompen: op jullie website zie ik dat alle pompen voorzien zijn van een elektromotor dus bovenstaande is dan van toepassing. De definitie van een niet voltooide machine heeft twee belangrijke punten,
- hij moet ontworpen zijn om ingebouwd te worden in een andere machine,
- en hij moet niet zelfstandig een bepaalde toepassing kunnen genereren.

Sommige van jullie pompen zijn stand-alone dus waardoor ze niet vallen onder de definitie. Maar alle pompen in jullie assortiment kunnen zelfstandig een functie uitoefenen dus zijn dit geen onvoltooide machine.

Overigens is het een fabeltje dat een niet voltooide machine minder werk is dan een zelfstandig werkende machine. Ook de aansprakelijkheid is niet anders.

U bent voornamelijk een distributeur. De taak van distributeur is dat zij een administratieve check doen van de CE van de leveranciers. Dus de CE is niet jullie taak. Het is wel verstandig als distributeur om kennis te hebben van de CE certificering anders wordt de administratieve check lastig. De keten aansprakelijkheid betekent dat de klant bij u komt en u bij uw leveranciers moet klagen. Als één en ander niet op orde is dan is dus vooral de distributeur het haasje….


Kees Teutscher