/ Home / FAQ / Inspecties  

Registratie van arbeidsmiddelen

Ben ik verplicht alle te controleren apparatuur te registreren of mag ik ook werken middels een stikker systeem. Ik heb hetvolgende systeem in gedahcte:
* Middels een periodieke werkorder wordt opdracht gegeven om alle apparatuur op een bepaalde afdeling te controleren. Een bevoegd persoon gaat met zijn meetapparatuur naar deze afdeling en controleert alle apparatuur welke hij daar tegenkomt. Indien het apparaat geen mankementen vertoont, wordt deze voorzien van een speciale stikker waarop een geldigheids datum wordt genoteerd. In alle overige gevallen wordt het apparaat gerepareerd of vervangen.
* Een algemene instructie aan het personeel wordt dan: Alleen apparaten met een geldige stikker mogen gebruikt worden. Indien een apparaat geen stikker heeft of waarbij de datum is verlopen dient deze eerst ter controle te worden aangeboden alvorens men deze mag gebruiken.

Het nadeel van een registratie systeem per apparaat is, de veelvuldige mutatie van deze apparatuur. De inspecteur zal veel tijd nodig zijn naar het zoeken van apparatuur welke op zijn lijst staan en mogelijk allang zijn vervangen of in een andere afdeling liggen. In de praktijk zal dit geen beheersbaar systeem worden. Het voordeel van een stikker systeem is dat iedereen kan zien of het apparaat is gecontroleerd en wanneer. Bij het afsluiten van de werkorder worden de bijzonderheden vastgelegd. Mijn vraag is nu of deze werkmethode geaccepteerd wordt.

Antwoord
Je hebt goed over het systeeem nagedacht zo begrijp ik. De registratie kun je zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Waar je op moet letten is dat het systeem klopt en nog beter; dat het werkt. De wijze waarop je de registratie vorm moet geven staat niet in NEN 3140 3e druk, ook niet in de 2e en al helemaal niet in de 1e druk, en dus kun je het beste een systeem optuigen dat in jouw woorden: 'goed beheersbaar is". Helemaal mee eens! Doe je dit per afdeling dan zul je uit je registratiesysteem lijsten moeten kunnen genereren met apparaten per afdeling anders wordt dat ook een ingewikkelde tijdrovende business. Ben je van plan meetinstrumenten met software aan te schaffen kijk dan (van te voren) of je gemakkelijk lijsten per afdeling kunt uitdraaien.

Daarnaast inderdaad een instructie aan het personeel dat alleen gestickerde apparaten mogen worden gebruikt is inderdaad ook een juiste methode.

Volgens NEN 3140 mag je ook één inventarislijst maken met daarachter een paar kolommen: datum keuring, paraaf keurmeester en de datum van herkeuring. Je bent dus niet verplicht om per apparaat een keuringsrapport bij te houden. De desbetreffende keurings-checklists voeg je dan als bijlage toe aan die inventarisatielijst. Je krijgt dan dus één lijst met apparaten en één checklist voor elektrische apparaten, eentje voor klimmaterieel, hijsbanden, et cetera.

Je bedrijf valt neem ik aan niet onder het VCA (veiligheidssysteem aannemers) want als dit wel zo is moet je wel per apparaat een keuringsrapport kunnen overleggen. Dat staat in hoofdstuk 9 van het VCA en dit betreft een certificeerbaar systeem en zul je dus (als je gecertificeerd wilt worden volgens dat systeem) ook dit document moeten naleven. Je kunt daar natuurlijk vraagtekens bij zetten wat de zin is van een stapel keuringsrapporten.


drs. Richard Winter