/ Home / Veilig werken en inspecties / Inspectie arbeidsmiddelen en installaties / Inspectie aardlekschakelaar  

Controle aardlekschakelaar

Hoe vaak moet ik een aardlekschakelaar testen

 

Toe te passen aardlekschakelaars
In nieuwe installaties mogen uitsluitend aardlekschakelaars van maximaal 300 mA worden gebruikt. Voor de bescherming van mensen dienen aardlekschakelaars van 30 mA worden toegepast. Ook is het type AC niet meer toegestaan omdat deze alleen op sinusvormige lekstromen reageert. Doordat in vele gereedschappen halfgeleider-componenten worden toegepast zijn de lekstromen niet meer sinusvormig waardoor AC aardlekschakelaars onvoldoende reageren.

 

Periodieke controles

NEN 3140 schrijft een aantal controles en beproevingen voor.

Periodiek
De aanspreektijd en aanspreekstroom dient periodiek te worden gemeten. Wat die frequentie is kan met behulp van de NEN 3140 worden vastgesteld. Normale aardlekschakelaars moeten in maximaal 300 ms uitschakelen als de nominale aanspreekstroom naar de aarde vloeit. Deze meting kan uitgevoerd worden met een aardlekschakelaartester. Schakelt de aardlekschakelaar niet binnen de toegestane tijd uit of niet bij de nominale lekstroom uit dan moet de aardlekschakelaar worden vervangen.


Jaarlijkse controle
Daarnaast dienen één keer per jaar aardlekschakelaars in vaste installaties te worden gecontroleerd door op de proefknop te drukken. Schakelt deze af dan is hij goedgekeurd. Met de drukknoptest voor een aardlekschakelaar test je alleen of de contacten niet verkleefd zijn. Bijkomend voordeel van het regelmatig uitvoeren van deze drukknoptest is ook dat je de kans op verkleven verkleint.


Maandelijkse controle zwerfkastjes
Aardlekschakelaars in zwerfkastjes of mobiele verdeelpunten dienen maandelijks te worden gecontroleerd door op de proefknop te drukken.
 

 

Cursussen en producten?

> Klassikale inspectiecursussen

e-learning

Keuringsstickers, en inspectielijstenAuteur: Andries de Blaauw en drs. Richard Winter