/ Home / Nieuwsbrieven / artikelen  

Praktische aanpak CE markering

Veel bedrijven hebben nog altijd moeite met CE-markering. Technisch is er op een product vaak niet zoveel aan te merken maar ‘de CE papierwinkel’ laat nogal eens te wensen over. We zien dit bij alle soorten en maten aan bedrijven.

 

Daaronder zitten ook bedrijven die al druk met normen in de weer (geweest) zijn. Bij dergelijke bedrijven is het overzicht vaak foetsie. Omdat het overzicht ontbreekt zien we daar ook vaak dat het management twijfelt of dat allemaal wel zo nodig is en wat nu wettelijk verplicht is en wat niet?

 

Een praktische aanpak is om eerst de van toepassing zijnde Richtlijnen op uw product goed vast te stellen. Als die vastgesteld zijn liggen immers ook de wettelijke verplichtingen vast, niet meer en niet minder. Als die hoofdstructuur staat en u komt dan nog een probleem op microniveau tegen dan kunt u altijd nog in normen duiken. Check dan wel of u een ‘geharmoniseerde’ norm gebruikt en niet één of andere Nationale norm want die heeft in CE geen enkele rol van betekenis.

 

Dus, eerst de eisen uit de (wettelijk verplichte) Richtlijnen opvolgen. Het is een in de praktijk beproefd recept dat overzicht geeft in wat wettelijk verplicht is en wat niet en wat u dan precies moet doen en documenteren.

 

 

Hoe pakt u dat aan?

Er zijn een aantal mogelijkheden om met CE-markering aan de slag te gaan.

In onze webshop treft u een aantal bewerkbare technische dossiers aan. U kunt met deze dossiers offline aan de slag. In het dossier treft u geel gearceerde delen aan waar u uw eigen informatie moet plaatsen.

 

 

 

Daarnaast hebben we natuurlijk de CE Tool en die is geheel gratis. U kunt er uw producten in aanmaken, Richtlijnen vaststellen, risicoanalyses online uitvoeren. Het systeem genereert zelf een typeplaatje, een verklaring van overeenstemming, etc. Indien gewenst kunt u naderhand uw CE dossier door ons laten controleren maar dat hoeft niet. De tool wordt inmiddels wereldwijd gebruikt.

 

 

Ook kunt u deelnemen aan onze eendaagse CE cursus. Vanuit onze jarenlange praktijkervaring in de industrie, petrochemie, handelsbedrijven, machinefabrieken, etc. hebben we een aantal tools ontwikkeld die op de cursus worden gebruikt. Die krijgt u mee en u kunt er na de cursus mee aan de slag. Tevens zetten we per deelnemer mogelijk bruikbare documenten op een USB stick die hij/zij nodig heeft, waarin we aangeven hoe dit te doen. Deze cursus is praktisch van opzet met veel praktijkvoorbeelden en heeft als doel dat u er na de cursus zelf mee aan de slag kunt. En heeft u dan nog vragen dan zijn die altijd welkom.

 

Heeft u geen tijd of zin dan kunnen we de CE-markering ook voor u opstellen. Dit is een belangrijk deel van ons dagelijks werk. Overweegt u dit, stuur dan de aanwezige documenten op, dan kunnen wij vrij snel zien wat er nog ontbreekt voor CE. Vervolgens kunnen we een tijdsindicatie geven van de te maken uren en dus de kosten. We leveren het CE dossier digitaal aan. 

 

 

 

 

Richard Winter en Philip Warneke

Dit artikel is geplaatst in de Nieuwsbrief van januari 2019