/ Home / FAQ / Import / export  

Monopolie op import ?

Vraag Wij verhandelen producten die we inkopen in Belgie. Het Belgische handelshuis koopt de producten van de fabrikant in de USA. Volgens de twee laatsten kunnen en mogen wij niet rechtstreeks met de fabrikant in de USA zaken doen. Ze dreigen met een rechtzaak vanwege parrallel import...? Klopt dit?!



Antwoord
Ik heb het gevoel dat de officiële importeur problemen heeft met zijn fabrikant in de USA. Jij koopt op dit moment binnen de EU een product. Daar zit een prijs aan vast en die betaal je. Waar dat product vandaan komt is voor jou niet interessant. Mischien is het wel goedkoop omdat het uit een faillisement komt. Je kan het ook in Duitsland hebben gekocht. Er is vrijhandel binnen Europa en jij kan niet worden gedwongen producten bij een bepaalde hoofdimporteur te kopen. Precies zo is het bij normen. Het NEN is aangewezen als de enige uitgever van normen in Nederland. In Ierland kosten dezelfde normen ca 1/4 van de NEN prijs, in België ca 1/3 van de NEN prijs. Er is geen enkele Europese richtlijn of nationale wetgeving op basis waarvan een Nederlands bedrijf gedwongen kan worden normen in Nederland te kopen.

Blijkbaar ligt het probleem echter dieper. Mogelijk zit er een "gat" in zijn contract waar de Benelux hoofdimporteur problemen mee heeft. Er komen mogelijk vanuit de USA producten op de markt waar de officiële importeur denkt het alleen verkooprecht te hebben. (Dit is trouwens erg moeilijk te realiseren, omdat er "vrijhandel" is binnen Europa.) Het kan ook zijn dat de diverse hoofdimporteurs vrij zijn hun verkoopprijzen te bepalen. Mogelijk is hij wel hoofdimporteur, maar heeft hij niet het alleen recht voor de import van het product in de Benelux. Mogelijk is het "hoofd importeurs" niet verboden buiten hun regio te verkopen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat jouw leverancier een dochter onderneming is van de Duitse hoofdleverancier. Er zijn allerlei zaken te bedenken die het voor anderen mogelijk maken om goedkoper aan producten te komen. Dat kan niet verboden zolang het legaal is. En daarmee bedoel ik niet het contract tussen de fabrikant en hoofdimporteur, maar jouw handelingen.

De hoofdimporteur zal, op basis van zijn contracten (die jij niet kent) de partij aan moeten spreken met wie hij dat contract heeft afgesloten. En dit kan alleen als een derde aan producten kan komen op een wijze waarvan in een contract is bepaald dat dit verboden is. En dan nog voor zover het niet strijdig is met de daarvoor geldende Europese richtlijnen!
Op dit moment probeert hij door hard te blazen jou te laten schrikken. Als jij dan weer gauw bij hem de producten gaat afnemen voorkomt hij (tijdelijk) dat hij omzet kwijt raakt. Uiteindelijk moet hij waken voor een sneeuwbal effect. Als jij de producten zo ongeveer voor de inkoopsprijs van jouw concurrent gaat verkopen, krijg jij de klanten. Die concurrent laat dat ook niet zitten en zal dus ook op zoek gaan naar goedkopere inkoopkanalen. Op die manier raakt hij snel klanten kwijt.

Ik loop nog even door jouw vragen heen.
De hoofdimporteur kan jou nooit dwingen de informatie te geven waar jij je producten inkoopt. Als hij er enige moeite voor doet, zal hij ook zelf uit kunnen vinden waar de prodcuten vandaan komen. Jou leverancier zal de producten niet kunnen verkopen als er geen bekendheid gegeven is aan het feit dat hij in het bezit is van die producten.
Als de fabrikant van de motoren bereid is jou motoren te leveren, mag je aannemen dat een en ander juridisch mogelijk is. De importeur heeft een contract met een "hoofdimporteur" in België. Dat is een overeenkomst waar jij niet bij betrokken bent en voor jou niet relevant is. Als in dat contract geen ruimte in zit om legaal aan jou te leveren, zal de fabrikant uit de USA dat niet doen. Dus als jij een overeenkomst af kan sluiten, is er in pricipe geen probleem voor jou. De hoofdimporteur kan dan alleen de fabrikant aanspreken. Mocht hij gelijk krijgen, dan kan het zijn dat hij voor ieder door jou geïmporteerd product een vergoeding toegewezen krijgt van de rechter. Maar ook dan zal de fabrikant de gegevens aan moeten leveren. Jij kan nooit worden gedwongen informatie te leveren zo lang je legaal, aantoonbaar, binnen een overeenkomst handelt. En ook een inkoop order is een legale overeenkomst. Zeker als daar een levering op is gevolgd.
Grijze (parallel) import is niet verboden door de Europese gemeenschap. Het kan hoogstens worden geblokkeerd door een overeenkomst tussen de fabrikant en de hoofdimporteur in de BENELUX. En in hoeverre dit voor 100% kan worden afgedekt hangt af van de de voorwaarden in de overeenkomst, welke niet strijdig mogen zijn met de Europese regels.
Heb je nog vragen, dan hoor ik het wel


M. Verwoerd