/ Home / CE-markering / Europese Richtlijnen / Machinerichtlijn / Documentatie  

In welke taal
documentatie

Een bedrijf heeft een elektrische stapelaar verkocht. Deze is door een Europees bedrijf geproduceerd. De CE-verklaring is in het Engels bijgeleverd. Nu eist onze klant een CE-verklaring in het Nederlands. Is dit verplicht?

Het is simpel om vast te stellen dat we te maken hebben met een machine. Het product heeft één of meer bewegende delen. De machine richtlijn eist dat alle bijbehorende stukken in één van de officiële talen van het land waar de machine wordt verkocht moet worden meegeleverd. Dit betekent voor Nederland in het Nederlands. In België zal het bedrijf aangeven welke taal dat is (Frans, Nederlands of Duits).

De achterliggende gedachte achter deze regel is dat veel gebruikers van machines geen of een geringe opleiding hebben. Als zij een vreemde taal kunnen spreken of lezen is dat vaak gebrekkig. Daarbij is er het risico dat zij bepaalde belangrijke veiligheid regels verkeerd interpreteren. Door in de richtlijn het verplicht te stellen dat alle informatie in een van de officiële talen van het land wordt bijgeleverd is de kans groter dat veilig wordt gewerkt met de machine.


Auteur: Ing. W. Verwoerd, Syntens