/ Home / FAQ / ATEX  

Assemblage apparatenbouw en ATEX

Vraag Wij zijn een speciale apparatenbouw firma welke vaak installaties
vervaardigd die in een zone 1 of 21 geplaatst worden. Alle electro componenten
die wij toekopen en monteren op en in onze unit zijn geschikt voor de
desbetreffende zone. Vaak wordt het bekabelen van de complete unit verzorgt door
een lokale contracter die door de eindklant is aangesteld. Zijn wij als firma
verplicht om ons TCD bij een aangemelde instantie (bijv. KEMA)onder te brengen
of bestaat er in de ATEX richtlijn net zoiets als een soort IIB verklaring uit
de machinerichtlijn waardoor de eindklant zelf verantwoordelijk is om het gehele
pakket aan TCD's onder te brengen bij een aangemelde instantie?



Antwoord
Jij kan en mag geen CE markering op het geheel aanbrengen. De installaties werken pas als de lokale contractor het elektisch heeft geïnstalleerd. Maar weet jij wat de bekwaamheden van deze firma zijn? Weet jij of zij voor 100% jouw instructies hebben opgevolgd? Weet jij of de ontwerpeisen die hij heeft gekregen voor 100% overeenstemmen met de eisen die jullie stellen? Weet jij of ....?

Er is maar één die weet of alles goed is gegaan, de hoofdopdrachtgever, dus jouw klant. Die heeft het totaal overzicht. Jij geeft een verklaring bij jou product af dat het door jullie geleverde deel geheel voldoet aan de eisen van de betreffende CE richtlijnen, maar dat nadat het elektrisch installatie werk (en of eventuaal andere werkzaamheden) is verricht de opdrachtgever het geheel onder CE moet brengen. Daar proberen deze opdrachtgevers vaak onderuit te komen.

Maar er is ook jurisprudentie over een skibaan (hof Leeuwarden). Daar leverde het ene bedrijf het sneeuw kanon en het andere een schuifsysteem om de sneeuw over de baan te verdelen. De eigenaar van de baan wilde dat de fabrikant van de schuiver de CE markering aanbracht. De rechter was van mening dat hij het zelf moest doen omdat de fabrikant van de schuiver geen zicht had of en hoevere het sneeuwkanon daadwerkelijk de sneeuw zo aanleverde als de eigenaar van de baan voor het ontwerp aan hem had opgegeven.

Ik heb kort geleden een gesprek gehad over veldbussen in elektrische installaties voor de ATEX. Dan blijkt bijvoorbeeld ook dat het van wezenlijk belang is dat je weet dat bij calamiteiten de rest van de installatie al dan niet aangestuurd wordt. Als bij een calamiteit de software uitvalt moeten de diverse nog werkende delen wel naar een veilige toestand terug gaan. Wil je om veiligheidsreden het bussysteem werkend houden, dan moet je diverse bouwkundige voorzieningen treffen (goed afschermen) maar ook de software moet dan op de calamiteit kunnen reageren. Is er geen contact met één van de units, dan moet de rest goed worden aangestuurd om naar een veilige situatie terug te gaan. En de fabrikant van de "hardware" heeft daar totaal geen inzicht in. Vandaar dat de enige die de CE markering op het geheel kan plaatsen de hoofdaannemer is die de diverse bij het project betrokken partijen aanstuurt.



Willem Verwoerd